De veelbesproken afbouw van de Wet Hillen kan misschien toch niet in 2019 al beginnen. Dat schrijft De Telegraaf naar aanleiding van het nieuws dat er op aandringen van 50Plus een apart wetgevingsproces komt over de door de partij verfoeide ’aflosboete’ – ofwel de terugkeer van de heffing op het eigenwoningforfait voor huiseigenaren die een kleine of geen hypotheek hebben.
50Plus-Kamerlid Martin van Rooijen is erin geslaagd de wet apart in de Tweede Kamer te laten behandelen. Het ministerie van Financiën bevestigt tegenover De Telegraaf dat nu wordt uitgezocht of 2019 daardoor als startjaar nog wel haalbaar is. Het kabinet was van plan in dat jaar de eerste 35 miljoen euro op te halen.
Er volgt ook een hoorzitting over het schrappen van de wet-Hillen met experts, waaronder VVD-coryfee Hans Wiegel, die al heeft gezegd dat het plan “tegen onbehoorlijk bestuur” aanleunt.
1,85 euro per maand
Wat is ook alweer de bedoeling? De wet-Hillen, die sinds 2005 regelt dat je geen belasting over het eigenwoningforfait betaalt als je een kleine of geen hypotheek hebt, wordt over een periode van dertig jaar uitgefaseerd.
De kritiek is dat huiseigenaren die netjes hun hypotheek hebben afgelost, zouden worden gestraft. Maar hoe zwaar is die straf nu precies voor deze mensen? Business Insider schreef vorige week al over een rekensom door Van Bruggen Adviesgroep.
Het kabinet-Rutte III wil het eigenwoningforfait verlagen naar 0,6 procent van de WOZ-waarde van woningen. Als je op basis hiervan uitgaat van een WOZ-waarde van 300 duizend euro voor een huis, kom je op een eigenwoningforfait van 1.800 euro per jaar.
In het nieuwe belastingstelsel vallen inkomens tot 68.800 euro onder de belastingschijf van 36,93 procent. Voor deze groep betekent een eigenwoningforfait van 1.800 euro, belast tegen bijna 37 procent, dat ze per jaar 665 euro aan extra gaan betalen.
Per maand gaat het uiteindelijk om 55 euro. Omdat dit bedrag over een periode van dertig jaar wordt ingevoerd, komt dat neer op een lastenverhoging van 1,85 euro per maand, waarbij er elk jaar dus 1,85 euro per maand bijkomt.
Toch is Kamerlid Van Rooijen erg blij met de aparte behandeling van de maatregel. "Dat dit is gelukt, vind ik een geweldige prestatie."